متن آموزشی: فصل 3 – بخش 3-4 — مثال کاربردي و بخش 3-5 — نتیجه گیری و بخش 3-6 — توابع مورد استفاده
3-4 مثال کاربردي در اين بخش، الگوريتم معرفي شده را برروي بعضي از توابع رايج که در مقايسه روشهاي مختلف بهينهسازي استفاده ميشوند؛ پيادهسازي ميکنيم. اين توابع 2 بعدي بهينهسازي، از مرجع [3] استفاده شدهاند و همه آنها، مسائل مينيممسازي هستند. جزئيات اين توابع و نقطه بهينه و نيز يک نماي سهبعدي از آنها در پيوست اين فصل آمده است. از ميان اين توابع، روند بهينهسازي تابع مسئلهي G1 بطور مشروح مورد بررسي قرار ميگيرد اما در مورد بقيه، تنها به ذکر نتايج اکتفا ميشود.
شکل 3-13 يک نماي سهبعدي از تابع مسئلهG1را نشان ميدهد. نقطه مينيمم مطلق اين تابع در بازهي [0,10]، در نقطهي (9.039,8.668) قرار گرفته است و داراي مقداري برابر با 18.55- ميباشد.
تعداد 80 کشور اوليهي مورد استفاده براي بهينهسازي، در شکل 3-14 به همراه يک نماي کانتور از تابع، نشان داده شدهاند. 8 تا از اين کشورها به عنوان امپرياليست انتخاب شده و با کنترل بقيهي 72 کشور، امپراطوريهاي اوليه را تشکيل ميدهند. امپرياليستها با علامت ★ در رنگهاي مختلف، نشان داده شدهاند. مستعمرات هر امپراطوري نيز به همان رنگ امپرياليست و با علامت • مشخص شدهاند. هر چه تعداد مستعمرات يک امپراطوري بيشتر باشد، کشور امپرياليست مربوط به آن با علامت ستاره بزرگتري، نمايش داده ميشود. شکلهاي 3-15، 3-16 و 3-17، امپراطوريها را به ترتيب، در نسلهاي 10، 30 و 33 (همگرايي) نشان ميدهند. همانگونه که در شکل 3-15 نيز نمايش داده شده است، در نسل 10، چهار تا از امپراطوريها سقوط کردهاند و چهار تا امپرياليست باقيمانده، به حواشي مينيممهاي محلي تابع رسيدهاند و حتي دو تا از آنها، در ناحيهي مقعر اطراف نقطهي مينيمم مطلق قرار گرفتهاند. در نسل 30، تنها 2 امپراطوري زندهاند و بقيهي آنها سقوط کردهاند. در نسل 33، نيز همهي امپراطوريها به جز يکي، سقوط کرده و به يک دنياي تک قطبي رسيدهايم؛ دنيايي که کل آن، يک امپراطوري واحد را تشکيل ميدهد و همهي مستعمرات و حتي خود امپرياليست از موقعيت يکساني برخوردار ميباشند.
براي داشتن يک درک کلي از فرايند رقابت امپرياليستي، هزينهي ميانگين و مينيمم همهي امپرياليستها بر حسب نسل، در شکل 3-18 نشان داده شده است. مطابق اين شکل، در طي رقابت امپرياليستي، مينيمم مطلق تابع در نسل حدود 20 يافته شده است. اما تا نسل 33، بقيهي امپرياليستها نيز در موقعيت خوبي بوده و هنوز قادر به رقابت هستند. اما با سقوط تک تک آنها، در نسل 33ام، تنها يک امپراطوري پابرجا است؛ امپراطورياي که به نقطهي مينيمم مطلق، زودتر نزديک شد.
3-5 نتيجهگيري در اين فصل، الگوريتمي براي بهينهسازي معرفي شد که بر پايه مدلسازي رقابتهاي امپرياليستي ميباشد. اين الگوريتم، با تعدادي کشور اوليه شروع ميشود. کشورها به دو دسته تقسيم ميشوند؛ مستعمرات و کشور امپرياليست، که با هم تعدادي امپراطوري اوليه را تشکيل ميدهند. رقابت ميان امپراطوريها، براي تصاحب مستعمرات همديگر، هستهي اين الگوريتم را تشکيل ميدهد و منجر به همگرايي کشورها، به مينيمم مطلق تابع هزينه ميشود. در طي اين رقابت، امپراطوريهاي ضعيف، به تدريج، سقوط کرده و در نهايت يک امپراطوري باقي ميماند که کل دنيا را کنترل ميکند. آزمودن الگوريتم، توسط چندين تابع هزينه استاندارد، کارايي آن را در حل مسائل مختلف بهينهسازي، نشان داد.
3-6 توابع هزينه مورد استفاده
1-3 مزاياي الگوريتم توسعه داده شده
فصل 2 بهينهسازي و روشهاي موجود
2-1 انواع مسائل بهينهسازي
2-2روشهاي بهينهسازي کمينهجو
2-2-1بهينهسازي تحليلي
2-2-2 جستجوي خط
2-2-3 روشهاي نيوتوني
2-2-4 روش کاهشي نِلدِر ـ ميد با اشکال غير مرکب
2-3 الگوريتم ژنتيک
2-4 الگوريتم بازپخت شبيهسازي شده
2-5 بهينهسازي گروه ذرات
2-6 کلوني مورچهها
2-7 برنامهريزي ژنتيک
فصل 3 استراتژي بهينهسازي مبتني بر تکامل اجتماعيـسياسي
3-2 مروري تاريخي بر پديده استعمار
3-3-1 شکل دهي امپراطوريهاي اوليه
3-3-2 مدلسازي سياست جذب: حرکت مستعمرهها به سمت امپرياليست
3-3-3 جابجايي موقعيت مستعمره و امپرياليست
فصل 4 پيادهسازي هاي انجام شده
4-1 استفاده از الگوريتم معرفي شده براي طراحي يک کنترلکننده PID بهينه
PID 4-1-2 طراحي کنترلکننده PID بهينه توسط الگوريتم رقابت استعماري
4-2-2 کنترلکننده PID براي فرايند چند متغيره
4-3 الگوريتم رقابت استعماري؛ ابزاري براي يافتن نقطه تعادل نش
4-3-1 يک بازي غير خطي استاتيک ساده
4-3-2 يک بازي با پيچيدگي بيشتر
4-4 طراحي بهينه آنتهاي آرايهاي
4-5 استفاده از الگوريتم رقابت استعماري براي شناسايي ويژگي مواد از آزمون فرورفتگي
4-5-3 حل مسئله معکوس توسط الگوريتم رقابت استعماري
4-5-4 نتيجهگيری 4-6 کنترل فازي اتومبيل 4-6-1 مدل اتومبيل 4-6-2 نتايج
فصل 5 خلاصه، نتيجهگيري و پيشنهادات
نکتهدیگر قابل ذکر این است که الگوریتم رقابت استعماری در حال حاضر درنسخه های مختلف و با تغییراتی نسبت به نسخه اولیه آن توسط دانشجویان و محققین حوزه بهینه سازی مورد استفاده قرار می گیرد. متن آموزشی ارائه شده بر روی سایت ورژن اولیه و نسخه ابتدایی الگوریتم رقابت استعماری می باشد. برای آشنایی با نسخه های جدیدتر الگوریتم می توانید به برخی از مقالات ارائه شده بر روی سایت مراجعه نمایید.
- مقالات انگلیسی الگوریتم رقابت استعماری (کلیک کنید)
- مقالات فارسی الگوریتم رقابت استعماری (کلیک کنید)
- پایان نامه های الگوریتم رقابت استعماری (کلیک کنید)
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.